PROTESTFESTIVALEN 15 ÅR


Tenk nøye på hva du vil mene.

Det kan bli dyrt å stå alene.

 

Bob Geldof til Protestfestivalen

Onsdag 16. september deltar sangeren, låtskriveren og aktivisten Bob Geldof på festivalens temadag mot fattigdom og ulikhet.

Kick er booket som arena for en lang kveld som både inneholder debatt om økt ulikhet i Norge og fattigdom i verden.

Bob Geldof er kjent som mannen som skapte Band Aid, den store Live Aid konserten og tjue år senere, Live 8-konsertene. Han var frontmann og låtskriver i Boomtown Rats som hadde en rekke internasjonale mega-hits, inkludert den velkjente «I Don’t Like Mondays» i 1979, en sang med en alvorlig tekst om en skyteepisode samme år, der en 16 år gammel jente skjøt ti personer fordi hun ikke likte mandager.

63 år gammel, er Geldof fortsatt like engasjert i levekårene for de fattige og kampen mot fattigdom. I 1985, da han skapte Live Aid, var det en oppfordring til å hjelpe 32 millioner døende mennesker.

20 år senere skapte han Live-8 for å motivere G8-landene til å slette u-landsgjeld, og urettferdige handelsavtaler og å bringe rettferdighet til det afrikanske kontinentet.

I 2014 etablerte han den «tredje pilaren» i sin støtte for Afrika ‘ved å opprette et privat fond med en egenkapital på 500 millioner dollar for å sikre investeringer til afrikansk handels- og næringsliv.

I 1986 ble Bob hedret med en OBE (Order of the British Empire) av dronning Elizabeth II som anerkjennelse for hans fremragende arbeid for de fattige og vanskeligstilte.

Han har også mottatt North South-prisen, og Nobels «Man of Peace»-pris i 2005 for sitt langvarige engasjement i saken. Over en periode på tretti år er han blitt anerkjent for sitt personlige engasjement i mange av de positive endringene på det afrikanske kontinentet.

Tusenårsmålene som engasjerer Sir Bob inkluderer halvering av ekstrem fattigdom, sikre utdanning for alle, styrke kvinners rettigheter, redusere barnedødelighet, redusere dødelighet relatert til fødsler, bekjempe spredningen av hiv / aids, malaria og andre sykdommer, og å øke andelen mennesker med tilgang til sikkert drikkevann.

I år er det 30 år siden den store Live Aid konserten som samlet millioner av TV-seere og publikum over hele verden. Det er også 40 år siden han debuterte som artist.


 

Kris Kristofferson om Protestfestivalen

 

Deltakere Protest 2015

Bob Geldof (IRL) / Kjell Magne Bondevik

Rita Eriksen / Veronica Orderud / Ulf «Uffe» Christiansson (SVE)

Roland Utbult (SVE) / Anna Lindman (SVE) /Daniel Suhonen (SVE)

Tomm Kristiansen / Roy Lønhøiden / Tom Roger Aadland

Steinar Westin / Sverre Diesen / Hanne Nabintu Herland

Alexia Bohwim /Rune Edvardsen / Johnny Brenna / Julie Gibb (CAN)

Carsten Graff (DK) / Jan Hanvold / Christian Tybring-Gjedde

Peter Norman Waage / Ellinor Grimmark (SVE)

Emma Engdahl (SVE) / Willy Tore Mørch / Erling Havnå

Alf Gjøsund / Anders Tangen / Andreas Bjerkedal / Are Saastad / Arild Knutsen /
Cecilie Bedsvaag / Dagfinn Haarr / Eivind Ljøstad / Endre Hægeland / Eirik Vigsnes / Eirinn Larsen / Elisabeth Thorsen / Finn Holmer Hoven / Geir Berthelsen / Hans Chr. Vadseth / Hans Fredrik Jacobsen

Hilde Susan Jægnes / Ingeborg Mongstad-Kvammen / Johanna Engen / John Olav Egeland
John Petter Fagerhaug / Kirsten Daugaard / Lill May Vestly / Malin Lenita Vik
Martin Sansri Andersen / Monica Brunner / Morten Dahle Stærk
Norunn Tveiten Benestad / Rune Fardal / Sofie Haughom / Stein Reinertsen / Svein Versland
Sylfest Lomheim / Tina Sødal / Tone Martha Sødal / Trine Skei Grande
Trygve Wille Jordheim / Vegard Bø Bahus / Vidar Frøysnes / Æ/Øivind Kleiveland / Øyvind Økland / Åge Hvitsten